29 Jan 2008

Haute Couture? What is that?

Bizonyára mindenki aki kicsit is ért a divathoz, hallotta már ezt a kifejezést, de mit is jelent valójában?

A Haute Couture annyit tesz, magas minőségű ruha. A köznyelvben  minden ruhára ezt a szót használják, mely valamelyik nagy divathéten kerül bemutatásra. Nem sokan tudják viszont, hogy ez nem csak egy szó, hanem egy védett jelző, egy kiváltság.
Először a 19. század közepe tályán használták Charles Frederick Worth ruháira, melyeket egyedi megrendelés alapján készített magas minőségű anyagokból. Bár Mr. Worth az Egyesült Királyságban született, munkássága Franciaországban bontakozott ki, mai napig francia művésznek titulálják.
Később olyan divatházak léptek nyomdokaiba mint az Yves Saint Laurent, a Pierre Cardin vagy később Jean- Paul Gaultier brandje. Manapság a nagy márkák már nem haute couture kollekcióikból, hanem a ready to wear line-ból profitálnak.

Ahoz, hogy egy divatház a "haute couture house" minősítést megkapja, szigorú előírásoknak kell megfelelnie. A szabályzatot 1945-ben alkotta meg a  Párizsi Kereskedelmi- és Ipari Szövetség, 1992-ben újították meg. A főbb pontok:

-Egyedi rendelésre készülő ruhák.
-Párizsi 'workshop' legalább 50 munkatárssal.
-Minden szezonra a párizsi sajtónak legalább 35 darabos kollekció bemutatója, mely tartalmaz nappali- és éjszakai viselésre alkalmas darabokat is.

Bár a jelzőt a '80-as évek eleje óta sokan használják jogosulatlanul, jelenleg 10 divatház jogosult a címre:
1.  Adeline André
2.  Chanel

További 3 külföldi cég is tagja a a szövetségnek:

A French Federation of Fashion and of Ready-to-Wear of Couturiers and Fashion Designers-ről később..